Vodole 2, 2229 Malečnik  +386 51 472 554
0 items - 0.00

Nazaj k naravi

Samooskrba in lokalna hrana

Slovenija trenutno ne pokriva svojih potreb po kmetijsko – živilskih izdelkih oz.  lokalni samooskrbi. Glede na potreben trajnostni razvoj je še kako pomembno, da ljudje ozavestimo, da je oskrba lokalnega prebivalstva z doma pridelano hrano še kako pomembna. Glede na posamezno področje so sicer odstotki samooskrbe različni in so zelo visoki na področju mesa in jajc nad 80% na področju sadja in zelenjave pa precej nižji in sicer v grobem povprečju 35 – 40 % (zelenjava, žita….) je pa trenuten trend odstotka samooskrbe v padanju. To pa je zaskrbljujoče oziroma žalostno.

Ker vam želimo podati bistvene informacije zakaj lokalna hrana, za vas pripravljamo izkustveno delavnico na kateri boste spoznali pasti in resnice s katerimi ste zavedeni oziroma nezavedno preusmerjeni od nakupa domačih izdelkov iz kmetij.

Če želite izvedeti več o o predstavljeni delavnici, vpišite vaše kontaktne podatke in obvestilo boste prejeli pravočasno na vaš spletni e-naslov.

Starodavni načini obdelave zemlje

Naši predniki so zaradi drugačnega načina življenja popolnoma drugače sprejemali in dojemali naravo. Drugače so sobivali z okoljem, ter se v njem počutili domače in ponižno. Svet v katerem živimo danes, pa si velikokrat lasti pravico, da vzame okolje v svoje roke. Da potrošnikom ne predstavi dejstev s katerimi se spreminjajo življenjske navade, pokrajina, narava……

Zato se moramo ustaviti in pogledati nazaj. Pojavljajo se novi izrazi za sobivanje z naravo, kot je permakultura inpd. A v teh novih dognanjih je skrito življenje prednikov, ki so čutili zemljo na kateri so delali in pridelovali dobrine.

Na kitajskem obstaja kmetija, ki je dokazano neprenehoma prehranjevala v zadnjih 1000 letih do 10 članov ene družine in se ni veliko spremenila od takrat, vendar pa so kljub vsem naporom take trajnostne kmetije zelo “netrajnostne” in ena za drugo propadajo, glavni razlog pa je predvsem pritisk okolja, ki ga ustvarjajo multinacionalke, katere zanima zgolj zaslužek in ne človek, ki čuti in želi uživati živo hrano.

Na delavnici boste spoznali orodja, s katerimi so v davnini obdelovali površine, izvedeli kako pravilno pristopiti k obdelavi zemlje, kako v zemlji ustvariti raj za mikroorganizme brez nepotrebne kemije, ter predvsem zakaj je za vsakega pridelovalca pomembna povezava z naravo oz. zemljo.

Če želite izvedeti več o o predstavljeni delavnici, vpišite vaše kontaktne podatke in obvestilo boste prejeli pravočasno na vaš spletni e-naslov.

Comments are closed.

BIO MOKE

BIO MOKE

Ker je naša kmetija, Posestvo SONČNI RAJ, ekološko usmerjena so vsi naši izdelki nosilci ekološkega certifikata BIO, Inštituta KON-CERT iz Maribora. Z vse življenjskim učenjem in povezanostjo z naravo, vam želimo ponuditi le najboljše, kar pridelamo na naši kmetij

   Naše moke

UTRINKI DOGODKOV

UTRINKI DOGODKOV

Začutili boste vonj trave, dreves, okolja. Začutiti zemljo, rastlino in njene plodove je dejansko stik s samim seboj, Zaradi neposredne povezave z naravo čutimo svoje zavedanje, umiritev, osredotočenost in povezanost s svojim telesom.

   Oglejte si foto utrinke

NAŠA ZELIŠČA

NAŠA ZELIŠČA

Tako ali drugače smo vsak dan povezani s številnimi zelišči, ki naši hrani dajejo poseben okus, hkrati pa v hrano oddajajo eterična olja, encime, minerale, vitamine in še veliko več. Naš zeliščni vrt sestavljajo smilj, pelin, žajbelj, sivka, šentjanževka, ameriški slamnik.

   Kaj raste pri nas?